Mgr Jagoda Matusiak

absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, absolwentka UEP oraz UAM. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Doświadczenie praktyczne w zakresie dietetyki klinicznej i pediatrycznej zdobyła podczas praktyk i wolontariatów w klinikach, szpitalach i poradniach. Cały czas aktualizuje wiedze i podnosi swoje kwalifikacje, regularnie uczestnicząc w konferencjach branżowych i specjalistycznych kursach. W pracy stawia na indywidualne i elastyczne podejście do pacjenta.

Certyfikaty:

Dietetyka kliniczna (Polski Instytut Dietetyki)

Dietetyka zaawansowana (Akademia Dietetyki)

Żywienie kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią (Warsztat Nauki)

za udziały w corocznym Kongresie Pediatryczno-Żywieniowym

Zakres usług:

Żywienie w insulinooporności, cukrzycy typu I oraz typu II, cukrzycy ciążowej

Żywienie pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca) oraz po zawale mięśnia sercowego

Żywienie w otyłości

Żywienie w chorobach układu pokarmowego (m.in. refluks, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego)

Żywienie w chorobach tarczycy (m.in. niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto)

Żywienie w dnie moczanowej

Diety w alergiach oraz nietolerancjach pokarmowych (m.in. alergia na białka mleka krowiego, nietolerancja laktozy)

Żywienie małych dzieci, kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji

tel. 661 434 423

 

SKORZYTAJ Z KONSULTACJI Z DIETETYKIEM KLINICZNYM

Pierwsza konsultacja (40-60 min, 150 zł)

  • Zebranie szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego;
  • Analiza wyników badań laboratoryjnych, zaleceń lekarskich oraz przyjmowanych lekarstw;
  • Analiza składu ciała na medycznym analizatorze (ocena m.in. nawodnienia organizmu, zawartości tkanki tłuszczowej, zawartości tkanki mięśniowej, mineralizacji kości);
  • Wydanie materiałów edukacyjnych (dotyczących żywienia w danej jednostce chorobowej) i ustalenie indywidualnych rozwiązań żywieniowych;
  • Dopasowanie odpowiedniej suplementacji i ewentualnej probiotykoterapii.

Wizyta kontrolna (20-30 min, 80 zł)

  • Kontrola wyników badań i składu ciała (ocena zmian w składzie ciała);
  • Ocena sposobu żywienia od poprzedniej wizyty i ustalenie ewentualnych modyfikacji.

Jadłospis (150 zł)

Celem przygotowania indywidualnego tygodniowego jadłospisu dla pacjenta jest nauka odpowiedniego komponowania posiłków, stosowania właściwej obróbki termicznej potraw, zjadanie odpowiedniej ilości i wielkości posiłków oraz dokonywanie świadomych zakupów żywieniowych.

  • Jadłospis uwzględnia: styl życia, stan zdrowia oraz ewentualne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
  • wyliczone dzienne zapotrzebowanie energetyczne oraz zawartość makroskładników,
  • dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe (np. pory posiłków) oraz ulubione posiłki pacjenta,
  • receptury przygotowania potraw.
  •  
  • Osobisty odbiór jadłospisu wraz z jego omówieniem w gabinecie (15 min); ewentualna możliwość przesłania jadłospisu na wskazany adres e-mail jako plik PDF lub wysłania wersji wydrukowanej pocztą tradycyjną na adres zamieszkania.
  • Czas przygotowania diety to 7 dni roboczych.

Analiza składu ciała (10 min, 30 zł)

  • Analiza składu ciała na specjalistycznym analizatorze (ocena m.in. nawodnienia organizmu, zawartości tkanki tłuszczowej, zawartości tkanki mięśniowej, mineralizacji kości).

Pacjent na wizytę powinien zabrać ze sobą aktualne wyniki badań laboratoryjnych (jeśli posiada) oraz dzienniczek żywieniowy z ostatnich 3 dni (w celu analizy aktualnego sposobu odżywienia). Jeżeli pacjent choruje przewlekle warto aby zabrał ze sobą dokumentację medyczną, zalecenia lekarza prowadzącego oraz ewentualny wypis ze szpitala.

 

KIEDY WARTO SKORZYTAĆ Z KONSULTACJI DIETETYCZNEJ?

W przypadku insulinooporności, cukrzycy typu I oraz typu II;

W przypadku chorób sercowo-naczyniowych (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca) oraz po zawale mięśnia sercowego;

W przypadku chęci unormowania masy ciała;

W przypadku chorób układu pokarmowego (m.in. refluks, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, schorzenia wątroby oraz trzustki);

W przypadku chorób tarczycy (m.in. niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto)

W dnie moczanowej;

W przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (m.in. nadmierne wzdęcia, przewlekłe zaparcia);

W zdiagnozowanych alergiach oraz nietolerancjach pokarmowych;

W przypadku chęci dobrania odpowiedniej suplementacji i ewentualnej probiotykoterapii.

 

ZADZWOŃ I ZAPYTAJ O WOLNY TERMIN

Rejestracja telefoniczna: 661 434 423 (Medicus Góra)

Marszałka Piłsudskiego 10, Góra, Poland

www. medicusgora.pl